Az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy, hogy mi a különbség a megfázás és az influenza között. Hogy egyszer s mindenkorra letisztázzuk a dolgot, összegyűjtöttük a legelterjedtebb tévhiteket, illetve az eltéréseket a két betegséggel kapcsolatban.

1. Megfázással nincs okod rá, hogy otthon maradj.

Sokan azt gondolják, hogy egy szimpla náthával nem muszáj otthon maradni, pedig ha nem pihenik ki a betegséget, akkor sokkal tovább is eltarthat. Ezáltal késleltetik a gyógyulást.

40-03.jpg

2. A hidegtől influenza alakul ki.

A megfázás és az influenzát különböző vírusok okozzák. A korai szakaszban sokan nem látják a különbséget a két betegség között. Itt van néhány adat, hogy megértsétek, a megfázás és az influenza közti eltérést: Ha megfáztál nagyon ritkán alakul ki láz, ha mégis, akkor 38 fok fölé sose megy a testhő. Az influenza esetében viszont a hőmérséklet hirtelen 39 fok vagy akár afölé is emelkedhet. A tüsszögés a meghűlés jele, ilyen tünet viszont az influenzánál nincs.

40-01.jpg

3. Felső légúti betegséggel feküdni kell.

A rendszeres ágyban fekvés hörghurutot és tüdőgyulladást idézhet elő. Amint egy kicsit jobban érzed magad, célszerű aktív tevékenységet végezni.

40-05.jpg

4. A megfázást egy nap alatt meg lehet gyógyítani.

Vannak olyan emberek, akik úgy vélik, hogy ha egy nagy adag gyógyszert vesznek be, akkor egy nap alatt kilábalhatnak a betegségből. Ez nem igaz. Időre van szüksége a szervezetnek, hogy meg tudjon gyógyulni.

40-09.jpg

5. Ha nedves hajjal mész ki az utcára, biztosra veheted, hogy taknyos leszel.

Ha eső áztatta vagy nedves hajjal lépsz az utcára, mert nem volt időd megszárítani, azzal nem fogsz megfázni. A vírusok levegőben valamint nyállal is terjednek, illetve, ha megfogsz valaki után valamilyen tárgyat.

Ruhán, kárpiton vagy papíron – kb. 12 óráig.

Kézen – körülbelül 1 óráig.

A kilincseken – 6 óráig.

40-07.jpg

6. A felső légúti megbetegedés antibiotikumokkal gyógyítható.

Az antibiotikumok nem képesek elpusztítani a vírust, mivel szerkezetük eltér a baktériumokétól. Az ilyen gyógyszerek szedése kárt is okozhat: a takonykór tünetei nem fognak elmúlni, a vírus pedig tovább fog szaporodni a szervezetben. Az eredmény éppen az ellenkezője lesz: legyengíti az immunrendszert így nem tud a test megfelelően védekezni.

40-02.jpg

7. Megfázással nincs okod rá, hogy otthon maradj.

Sokan azt gondolják, hogy egy szimpla náthával nem muszáj otthon maradni, pedig ha nem pihenik ki a betegséget, akkor sokkal tovább is eltarthat. Ezáltal késleltetik a gyógyulást

40-04.jpg

8. A hideg levegő megfázást okozhat.

Az egyetlen esély, hogy kialakuljon a nátha, ha valaki megfertőz a vírusaival. Az emberek azt hiszik a hideg levegő és a légkondi is hatással van erre, pedig nincs. Tisztázzuk egyszer s mindenkorra, hogy a megfázás csak és kizárólag vírusok útján kapható el.

40-06.jpg

9. Egy szezonban csak egyszer lehet meghűlni.

A jó hír az, hogy az immunrendszer már aktívan tud védekezni az ellen a vírus ellen, amit egyszer már legyőzött. Ezért valószínű, hogy nincs esély újbóli fertőzésre. A rossz hír, hogy több mint 200 fajta vírus okoz felső légúti megbetegedést, így egynél több fertőzés is kialakulhat.

40-08.jpg

10. Végig kell csinálni a kúrát.

A köhögés és orrfolyás akár 4 hétig is eltarthat, ezért nincs értelme várni, hogy a betegség teljesen elmúljon. Ha összességében jól érzed magad, visszatérhetsz a normális kerékvágásba.

40-10.jpg

Forrás